Kabız Çocukların Beslenmesi

Kabızlık sorunundan bahsederken akla ilk gelen sıvı tüketiminin yetersiz olmasıdır. Sıvı tüketiminin yetersiz olması önemli bir faktör fakat başlı başına bir hastalığın nedeni değildir. Su veya sıvı tüketiminin dolaylı olarak neden olması sıvısız kaldığı için bağırsaklardaki yararlı bakterilerin dışkıdaki suyu toplaması ve bağırsak hareketlerini olumsuz yönde etkilemesindendir.

Yanlış beslenme alışkanlıklarının arttığı günümüzde yapılan araştırmalara göre uzmanlar kabızlık şikâyetinin çocuk polikliniklerine başvuran hastaların yaklaşık %3’ü, gastroenteroloji muayenelerinin de %25’i gibi ciddi bir oranının olduğunu söylemişlerdir.


Peki, nedir kabızlık? Sanıldığının aksine bir gün az dışkılama yapmak değil, son üç hafta içerisinde birden daha az sayıda dışkılama, dışkı biriktirme ve tutma, dışkılamada ağrı gibi durumlardan iki veya daha fazlasının bir arada olmasıdır. Kız çocuklarda erkeklerden daha sık görülmektedir.

Kabızlık diyebilmek için bebek ve çocuklarınızın yaşıtlarıyla dışkılama sıklığına göre kıyaslama yapmak gerekmektedir ancak bundan sonra ishal, kabızlık ya da normal dışkılama olarak değerlendirilebilir.

Kronik kabızlıkta dışkı tutma gibi alışkanlıklardan doğan ağrılı dışkılama en önemli belirtidir. Rahatsızlıklar başladığında erken tedavi ile kronik kabızlık rahatsızlığı azalabilir.

Bebeklik döneminde inek sütü, mama çeşitleriyle beslenen bebeklerde kabızlık daha fazla karşılaşılan bir durumdur. İnek sütünün sulandırılması ve mama çeşidinin değiştirilmesi ya da mama içine bağırsak çalıştırıcı takviyeler yapılması gibi durumlarda kabızlığa engel olunabilir. Anne sütü ile beslenen bebekler de kabızlık çok nadir görülen bir durumken kabızlık ile karşılaşıldığında annenin beslenme alışkanlığında değişiklik yapması gerekebilir.

Beslenme alışkanlığı olarak da çocuğunuza kazanım sağlayacağınız meyve yeme alışkanlığı kabızlığı önleyecek doğal yöntemlerden bir tanesidir.Kabızlığı önlemek adına kuru veya taze çeşitlerinden faydalanabileceğiniz erik, kayısı, armut, elma gibi posalı ve metabolizma çalıştıracak olan meyvelerden hazırladığınız püreler, atıştırmalıklar hatta kompostolar da faydalı olabilir.

Kabız bebekler ve çocuklar da kabızlığa neden olan alışkanlığa bağlı olarak beslenme şekli de değiştirilebilir. Aşırı süt ve süt ürünleri tüketimi, liften zengin besinlerin az yenmesi, asitli içeceklerin ve abur cubur da denen bakkal atıştırmalıklarının çok tüketilmesi gibi nedenler varsa bunların da ortadan kaldırılması gerekir.


Yorumlar