Temel besinlerin, kısıtlanmaksızın belirli bir
zaman aralığında tüketildiği Ramazan ayı başlıyor. Takvim
değişikliğine bağlı olarak uzayan oruçlu kalma süresi beslenme alışkanlıklarını
da değiştiriyor, Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç; “Ramazan ayında yapılması
gereken tek değişiklik zaman!” diyerek oruç tutanlara Ramazan ayını rahat
geçirmelerini kolaylaştıracak sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
Oruç tutmak, maneviyatı güçlendirirken bir yandan da kişiye
sayısız fayda sağlıyor. Ancak Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, Ramazan
ayını ve oruç tutmayı kilo kaybı için çözüm olarak düşünmenin yanlış olduğunu
ifade ediyor. Ramazan ayında yemek sayısının ve zamanlarının
değişmesi, kişinin normal beslenme ritminin farklılaşması ile birleşerek
metabolizmasını yavaşlatıyor. Bu nedenle oruç tutanlar kilo alabiliyor. Kazanç;
“Bu dönemde amaçlanan biraz dikkat ederek
mevcut kiloyu korumak olmalı.” diyerek ramazan ayında diyet yapanları
uyardı.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç |
Kazanç; “Bir
aylık dönemde uygun beslenme prensiplerine bağlı kalmaması durumu kişinin; baş
ağrısı, baş dönmesi, dikkatsizlik, unutkanlık, uyuşukluk, sinirlilik,
hazımsızlık, şişkinlik, açlık gibi problemler yaşamasına neden olur. Orucun
ardından, iftarda iştah açıcı yiyeceklerle donatılmış bir masada yemek yemek
cazip gibi görünse de her şeyi kısa sürede yemek oldukça sağlıksız.” ifadeleriyle oruç tutarken kiloyu korumayı
kolaylaştıracak sağlıklı önerilerini paylaştı.
Sağlıklı
Beslenme Önerileriyle Ramazan Ayını Rahat Geçirmek Mümkün.
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Banu Kazanç;
“Günlük
aktiviteleri yerine getirebilmek, gerekli enerjiyi sağlamak için uygun besin
alımı ile birlikte ihtiyaç olan şey yeterli uykudur. Sahurun ardından rahat
uykuya geçebilmek için sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmeli.
Ramazanda
öğünler; sahur ve iftar olarak iki ana öğün, iftarla sahur arasında da ara öğün
şeklinde düzenlenmeli. Oruç tutulan sürenin yaz aylarında uzun olması nedeniyle
günün üçte birlik bölümünde hem uyumak, hem beslenmek, hem de bol bol su içmek gerekli. Vücut için
ihtiyaç duyulan tüm besin maddelerini almak için, yemekleri tüm temel gıda
gruplarını (ekmek ve tahıl, meyve ve sebze, et ve baklagiller, süt ve süt
ürünleri) içermeli.
Ramazanda,
metabolizma yavaşlar ve bunun sonucunda enerji ihtiyacı azalır ama iftar
saatlerine yakın kişi kendini çok aç hissedebilir. İftar yemeğine oturulduğunda
bütün gün hiçbir şey yenmediği düşüncesi ile davranmamak, aşırı yemek yememek ya
da azar azar molalar vererek yemek gerekir.
Orucu belki
mini bir kahvaltı ile açtıktan sonra, biraz ara verip bir süre sonra ana öğüne
geçilebilir. İftarda tüketilen çorba hem bir miktar sıvı ihtiyacını karşılar hem de mide
doygunluğunu artırır. Ana öğünde çorbanın üstüne bir miktar etli sebze yemeği
veya ızgara et ve zeytinyağlı sebze yemeği ile beraber yoğurt veya ayran tercih
edilebilir. Börekler, pilavlar, kızartmalar, ağır şerbetli tatlılar yemek sağlıklı
olmaz.
Ramazan ayında
kilo almanın bir numaralı nedeni, iftarda yenilen yiyeceklerden çok, içecek ve
tatlılar nedeniyle aşırı tüketilen şekerdir.
Tatlıya
gelince durmak gerekli, ramazan tatlısız olmaz diyecekseniz, her gece olmamak ve
miktarını sınırlamak kaydıyla yenebilir. İftardan hemen sonra yenilen tatlı; şişkinlik, hazımsızlık
gibi sindirim problemlerine, aynı zamanda kan şekeri seviyesinde bir
dalgalanmaya neden olur benim önerim iftardan 2-3 saat sonra haftada iki gün
sütlü ve meyveli hafif tatlıları tercih etmeniz yönünde olacak.
Meyve yemeği unutmamalısınız, meyveler, doğal olarak tatlı oldukları için tatlı
ihtiyacını da karşılar; vitaminler ve mineraller bakımından zengindir, ayrıca
antioksidanlar için mükemmel bir kaynaktır.
Su içmek ise
çok çok çok önemli, oruç tutulan saatler oldukça uzun, onun için yatana kadar
belirli aralıklarla mutlaka su içilmesi gerekiyor. Kişiyi oruç tutarken en çok susuzluk zorlayabilir. Ayrıca
gün içinde susuzluk hissi yaşamamak için; Açlık döneminde susuzluğu
artıracağından, çok baharatlı veya turşu gibi tuzlu yiyeceklerden, konserve
veya işlenmiş gıdalardan kaçınılmalı. Onun yerine su ihtiyacını destekleyen ve
serinletici olan daha fazla meyve ve sebze tüketilmeli.
Kabızlığı
önlemek ve sağlıklı bir bağırsak florası dengesini korumak için düzenli olarak
kefir, yoğurt, süt gibi probiyotik ürünleri tüketilebilir.
İftar
ve sahur arasında hafif yemekler ve atıştırmalıklar yiyebilir. Yatmadan önce
ara öğün yerine geçecek ceviz, peynir ve üzümle hafif ama lezzetli bir öğün
oluşturulabilir, Süt içebilir veya bir meyve yemeyi tercih edebilirsiniz.
Gece bir daha uyanmamak için yemek yiyip yatmayın: sahura mutlaka
kalkın!
Sahura kalkmak, özellikle orucun başlayacağı saate yakın bir
saatte kalkmak sağlık için önemli. Sahurda hazırlanılan besinlere; oruç tutulan
saatler boyunca yetecek kadar enerji sağlaması için dikkat edilmesi ve özen
gösterilmesi gerekli. Sahura kalkmak yerine uykuyu yeğleyip, yemek yiyip
yatılmamalı. Sahur
öğününde, sizi gün boyunca tok ve enerjik tutacak bir kahvaltı tercih
edilebilir ve bol miktarda su içilmeli. Sahurdan sonra tekrar
yatılacağı için yediklerin mideye ağırlık vermemesi ve iftara kadar tok tutması
hedeflenmeli. Öğününüzde ekmek olmalı ancak ekmekler beyaz, rafine edilmiş
ekmek yerine sindirimi kolay, tam tahıllı ekmeklerden seçilmeli. Ayrıca protein
içeriği yüksek olan besinler gün boyunca enerjiyi yenileyeceği ve midenin
boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktireceği için, sahur öğünü mutlaka peynir
veya yumurta gibi iyi protein kaynağını da içermeli. Gün içinde kan şekerinin düşmesini engellemek için, sahurda yavaş
sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi çok önemlidir.
Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak
gereklidir. Dikkat edin! Tuzlu ürünler susatır,
şekerli ürünler erken saatlerde acıkmanıza neden olur.
Sağlıklı bir sahur sofrası için örneğin; 1 bardak süt veya ayran, 1-2 dilim
az yağlı- az tuzlu beyaz peynir, domates, salatalık, zeytin, iki dilim ekmek, 1
tatlı kaşığı bal veya reçel ile 1 haşlanmış yumurta (haftada üç dört defa) ya
da 2 yumurtadan menemen veya omlet yanında bir avuç,
kayısı, kuru erik, ceviz
ya da badem yiyebilirsiniz.” diyerek
Ramazan ayını rahat geçirmeyi sağlayacak önerilerini bizimle paylaştı.
Yorumlar
Yorum Gönder
Tesekkurler