Bahar Geldi...Otlar sofraya....
Son zamanlarda gündemden düşmeyen gıda terörü, gdo derken ne yiyeceğimizi ne içeceğimizi şaşırmış durumdayız. İnsan anne olunca iki kat daha fazla endişelenmeye başlıyor haliyle...
Baharın gelmesiyle uyanan doğa, pazarlarda kendini göstermeye başladı. Salı günü kurulan halk pazarlarında köylülerin tezgahları vazgeçilmezim. Zirai ilaç kullanmayan ( gide gele tanıdık olan) Gönen köy kadınlarının ürünleri soframızı daha da renklendirmeye başladı. Bugün bu mevsim ilk kez yaptığım tamamen kendi doğal ortamında yeşeren Ebegümeci ve Kazayağı bitkilerinin pişirme tecrübesini paylaşacağım.
EBEGÜMECİ
Tekerleme gibi gelen ismi, aslında en azından senede 1-2 kere yenmesi gerektiğine inandığım mucizevi bitki. Kurutulup çayı yapıldığında mide - bağırsak ülserine fayda sağlıyormus ama ben yemeğini yaptım. Bilmediğim bir sürü faydasınında oldugunu tahmin edebiliyorum.
KAZ AYAĞI
Ispanak familyasından gelen bitki gerçekten kazın ayağına benzediği için sanrıım bu ismi alımış. Kokusunu çok sevdiğim bitki yıkaması da oldukça kolay...
YAPILIŞI
EBEGUMECI - KAZAYAGI OT YEMEĞİ
Malzemeler:
1demet ebegümeci
1 demet kazayağı
1 orta boy soğan
tuz
1 küp şeker
sıvıyağ
salça (biber - domates karışık ev salçası)
(Ispanak yemeği yapılışı gibi yapıyorum.) Önce ince kıyılan soğanları sıvı yagda hafifçe çeviriryorum. Ardından saçla, şeker ve tuzu ekleyip ellerimle kopardığım ( ki ben tüm sebzeleri elimle doğrarım asla bıçak kullanmam) sebzeleri içine aıyorum. Ispanak gibi suyunu salmadığından üzerini geçecek kadar su ekliyorum bir avuç kadar da yıkanmış pirinç ilave edip kısık ateşte yarım saat kadar pişmeye bırakıyoprum
Afiyet olsun.
Son zamanlarda gündemden düşmeyen gıda terörü, gdo derken ne yiyeceğimizi ne içeceğimizi şaşırmış durumdayız. İnsan anne olunca iki kat daha fazla endişelenmeye başlıyor haliyle...
Baharın gelmesiyle uyanan doğa, pazarlarda kendini göstermeye başladı. Salı günü kurulan halk pazarlarında köylülerin tezgahları vazgeçilmezim. Zirai ilaç kullanmayan ( gide gele tanıdık olan) Gönen köy kadınlarının ürünleri soframızı daha da renklendirmeye başladı. Bugün bu mevsim ilk kez yaptığım tamamen kendi doğal ortamında yeşeren Ebegümeci ve Kazayağı bitkilerinin pişirme tecrübesini paylaşacağım.
EBEGÜMECİ
Tekerleme gibi gelen ismi, aslında en azından senede 1-2 kere yenmesi gerektiğine inandığım mucizevi bitki. Kurutulup çayı yapıldığında mide - bağırsak ülserine fayda sağlıyormus ama ben yemeğini yaptım. Bilmediğim bir sürü faydasınında oldugunu tahmin edebiliyorum.
KAZ AYAĞI
Ispanak familyasından gelen bitki gerçekten kazın ayağına benzediği için sanrıım bu ismi alımış. Kokusunu çok sevdiğim bitki yıkaması da oldukça kolay...
YAPILIŞI
EBEGUMECI - KAZAYAGI OT YEMEĞİ
Malzemeler:
1demet ebegümeci
1 demet kazayağı
1 orta boy soğan
tuz
1 küp şeker
sıvıyağ
salça (biber - domates karışık ev salçası)
(Ispanak yemeği yapılışı gibi yapıyorum.) Önce ince kıyılan soğanları sıvı yagda hafifçe çeviriryorum. Ardından saçla, şeker ve tuzu ekleyip ellerimle kopardığım ( ki ben tüm sebzeleri elimle doğrarım asla bıçak kullanmam) sebzeleri içine aıyorum. Ispanak gibi suyunu salmadığından üzerini geçecek kadar su ekliyorum bir avuç kadar da yıkanmış pirinç ilave edip kısık ateşte yarım saat kadar pişmeye bırakıyoprum
Afiyet olsun.
Afiyet olsun.Şifa gibi bunlar.Benim de canım ot kavurması istedi bak şimdi.Şöyle pul biberli falan.Bende severim otları.Sevgiler..
YanıtlaSilkesinlikle canan hn,
Silot kavurmasını da en kısa zamanda denemek lazım
tam otçul ben bayılırım kavurması,haşlaması süper olur..
YanıtlaSilçok haklısınız ...bahar ve yaz aylarını bu sebepten daha çok seviyorum
Silafiyet olsun, sağlık olsun :)
YanıtlaSilteşekkür ederiz. Tam nevsiminde bulduk mu yemeye çalışıyoruz
Sil